Asian BBQ ribs

Spareribs. Als er een populair stuk vlees is voor de barbecue, dan moeten dat wel spareribs zijn. In onze huizen wordt dit stuk vlees dan ook regelmatig bereidt, en na onze vele pogingen durven we inmiddels wel te beweren dat dit een oerdegelijk recept is.

Dit recept is voor twee personen die van spareribs houden, maar drie kan ook.

Voor de rub

 • 1 eetlepel zeezout
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 1,5 theelepels mosterdpoeder
 • 2,5 theelepels knoflookpoeder

Voor de Asian-style BBQ saus

 • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
 • 1 eetlepel soja-saus
 • 1 eetlepel ketjap manis
 • 2 eetlepels sesamolie
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 2 eetlepels oestersaus
 • 2 teentjes knoflook
 • ongeveer 2 theelepels vers geraspte gember
 • 1/2 theelepel Chinese 5-spices

Het vlees

Bereiding

Zorg voor indirecte warmte in je barbecue, en stook hem naar 110 °C. Je spareribs mislukken niet als het 105 °C of 117,22 °C, dus maak je geen zorgen als het niet exact uitkomt. Gezien je toch best wel een flinke tijd je barbecue op temperatuur moet houden, adviseren wij gebruik te maken van de zogenoemde Minion methode.

De gebruikelijke manier om spareribs te bereiden is de zogenaamde 3-2-1 methode. Met de spareribs die wij kozen zou dat tot droge spareribs leiden, omdat er wat minder vlees op zit dan de gemiddelde spareribs uit Amerika. Daar gebruiken ze in de regel namelijk buikribben, en wij gebruiken in Nederland baby back ribs. Dat levert het nodige verschil.

In plaats daarvan gaan wij voor de 2-1-1: twee uur roken, 1 uur stomen in folie, en 1 uur garen. Zoals altijd doe je er verstandig aan om de temperatuur in de gaten te houden, want spareribs en barbecues kunnen geen klokkijken. De kerntemperatuur waar je naar op zoek bent is 90 °C. Je kunt de gaarheid ook testen door een saté-prikker in het vlees te prikken. Als het weinig weerstand geeft zal het ook makkelijk van het bot afkomen.

Dus, zodra je barbecue op temperatuur is, leg je het rookhout en de spareribs er in. Daarna blijf je er met je tengels vanaf gedurende een uur. Nee, echt. Lekker met rust laten, want met low en slow is een stabiele temperatuur meer waard dan een specifieke exact correcte temperatuur.

Na een uurtje draai je de ribs om, zodat ze met de andere kant richting de warmte liggen. Zo zorg je er voor dat er niet al te veel verschil komt tussen de beide zijden van de spareribs. Dan doe je de klep weer dicht en – als de temperatuur op orde is – laat je het weer een heel uur met rust. Bij mij zit de kerntemperatuur na een uurtje of twee tussen de 55 en 60 °C en dan is het tijd voor de stoomfase.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s